fbpx
Connect with us

Administrație

ULTIMA ORĂ / DNA îl acuză pe Tăriceanu de luare de mită. Ar fi primit 800.000 USD de la o companie austriacă. Cere Președintelui încuviințare urmăririi penale

Publicat

pe

DNA cere președintelui României să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale în dosarul de corupție care îl vizează pe Călin Popescu Tăriceanu și în care Senatul votase în 2019 împotriva ridicării imunității. 

Publicitate

Procurorii DNA au sesizat Parchetul instanței supreme pentru a cere Președintelui României încuviințarea urmăririi penale a fostului prim ministru din perioada 2007-2008, Călin Popescu Tăriceanu. Acesta esta acuzat că „ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, foloase materiale în valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentanţii unei companii austriece”, după cum a arătat DNA.

Procurorii îl acuză pe Tăriceanu că ar fi primit cei 800.000 de dolari, reprezentând un comision de 10% din contract, în schimbul demersurilor sale pentru ca statul român să încheie mai multe acte adiționale la un contract al companiei austriece.

Firma austriacă despre care DNA susține că l-ar fi mituit pe Călin Popescu Tăriceanu cu 800.000 de dolari ar fi Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, potrivit unor surse judiciare. DNA arată într-un comunicat că Tăriceanu ar fi primit mită pentru încheierea unor contracte cu o firmă austriacă, fără a-i da însă numele. Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria este firma care a distribuit licențele Microsoft în România.

CITEȘTE ȘI  Orban a anunțat cum se împart posturile de prefecți, negocierile sunt în impas

Fujitsu Siemens GmbH Austria a mai fost în centrul unui scandal de corupție în România în 2014, când chiar conducerea companiei a făcut un denunț cu privire la fapte de corupție săvârșite de angajații din România în legătură cu încheierea și derularea contractului pentru licențele Microsoft din 2004 cu guvernul României. Informația a apărut în ordonanța DNA de începere a urmăririi penale într-un dosar de la acel moment și a fost citată de Agerpres.

Redăm comunicatul integral:

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, la data faptelor având funcția de prim ministru, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
Persoana respectivă ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.
Prezentul dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece.
La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea D.N.A, a fost sesizat Senatul României să încuviințeze efectuarea urmăririi penale față de aceeași persoană (la acea dată având funcția de senator), pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, iar la data de 3 iunie 2019, Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective.
Ulterior, au fost efectuate acte de urmărire penală cu privire la fapte și alte persoane, între care un om de afaceri trimis în judecată (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9668).
Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt sus menționată cu referire la fostul demnitar.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 1 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Publicitate
Comentează

Administrație

Colegiul Național Unirea urmează să intre din nou în șantier. La corpul B, unde trebuie făcută scară exterioară de evacuare

Publicat

pe

Corpul B al Colegiului Național Unirea din Brașov, la care au fost făcute lucrări de reabilitare, în urmă cu 5 ani, urmează să intre din nou în șantier, anunță Radio România Brașov FM.

Publicitate

Aici trebuie făcute lucrări pentru o scară exterioară, care să fie folosită în cazul producerii unor incendii. Până atunci, însă, aleșii locali vor dezbate, în ședința de plen de astăzi, 27 ianuarie 2020, un proiect pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției, care se ridică la peste 1,7 milioane lei.

Banii ar urma să fie de la bugetul local. Colegiul Național Unirea a mai avut un șantier, la Corpul A, unde au fost lucrări de reabilitare.

CITEȘTE ȘI  Reconstruirea podului de cale ferată de la Budila ar putea începe anul acesta
Citește mai mult

Administrație

Primul pas pentru proiectul parcului Natural Brașovia: se înființează o Comisie mixtă pentru proiectul Ariei protejate

Publicat

pe

O Comisie mixtă pentru înfiinţarea Ariei protejate (Parcul Natural) Braşovia. Este unul dintre punctele de pe ordinea de zi a ședinței de plen a Consiliului Local de astăzi, 27 ianuarie 2020.

Publicitate

Aleșii locali vor trebui, de asemenea, să dezbată și să aprobe și componența acestuia, conform Radio România Brașov FM.

Potrivit proiectului, comisia va fi formată din 13 persoane, dintre care 3 consilieri locali, 3 membri din aparatul de specialitate al primarului, 4 membri dintre iniţiatorii conceptului de proiect „Parc Natural Braşovia. În plus, vor mai fi 3 specialişti în domenii precum conservarea naturii, silvicultură, geoştiinţe, ştiinţe biologice, sociologie, economie, legislativ-juridic sau cu experienţă în înfiinţarea ariilor protejate. Ei vor fi selectați prin apel public.

CITEȘTE ȘI  FOTO / Constructorul a reluat lucrările la "Drumul de sub munte". Până la finele anului antreprenorul speră să finalizeze 90% din lucrările cuprinse în contract

Citește mai mult

Administrație

Ministrul Transporturilor despre când va fi gata autostrada Brașov – Ploiesți: ‘Trebuie să fie mai repede de 10 ani’. Ministerul, pregătit să semneze contractul pentru S.F

Publicat

pe

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, afirmă că proiectul autostrăzii care ar trebui să lege Ploieştiul de Braşov face parte din categoria celor „despre care se vorbeşte şi cu care nu s-a întâmplat nimic” de 16 ani. El anunţă că săptămâna viitoare va fi semnat contractul pentru studiul de fezabilitate pentru acest proiect şi susţine că va cere firmei care va realiza studiul să livreze mai repede soluţiile pentru unele tronsoane.

Publicitate

„Au trecut 16 ani de promisiuni, dar de lucruri concrete în a face un pas înainte, în a pregăti proiectul tehnic. (…) În ăştia 16 ani în care a mers greu nu s-a întâmplat nimic. Săptămâna viitoare ar trebui să semnăm sau, în fine, s-au trimis documentele către firma care a câştigat licitaţia pentru proiectul tehnic al acestei autostrăzi de la Ploieşti la Braşov. Aşa cum a fost lansat înainte de mandatul meu caietul de sarcini, este doi ani cred studiul de fezabilitate şi şase luni proiectul tehnic. Ceea ce vreau să fac este ca pe zonele uşoare şi pe zonele critice să conving firma să ne livreze mai repede documentaţia. De exemplu, ocolitoare la Comarnic, să ne scape problema de acolo”, a declarat Cătălin Drulă, marţi seară, la TVR1.

CITEȘTE ȘI  Ce spune preşedintele Klaus Iohannis despre deschiderea şcolilor

În ceea ce priveşte execuţia tronsonului, ministrul a estimat că aceasta va dura 18-24 de luni.

„Trebuie să fie mai repede de 10 ani. (…) Studiul de fezabilitate care se semnează săptămâna viitoare este de doi ani şi eu aş vrea ca firma să îl livreze mai repede. Dacă îl livrează partea de la Comarnic mai repede, dăm drumul la execuţie. Execuţia o să dureze 18-24 de luni, e peste râul Prahova, e destul de complicat în zona respectivă”, a adăugat ministrul.

El a spus că şi-a propus să realizeze un site pentru proiectul acestei autostrăzii, din momentul semnării contractului pentru documentaţie, iar acest site ar urma să arate oamenilor modul în care avansează lucrările la acest proiect.

CITEȘTE ȘI  FOTO / Constructorul a reluat lucrările la "Drumul de sub munte". Până la finele anului antreprenorul speră să finalizeze 90% din lucrările cuprinse în contract

„Îmi doresc ca anul acesta să fie recordul în materie de sume investite în infrastructură rutieră şi feroviară”, a mai declarat ministrul Transporturilor, arătând că suma alocată pentru acestea în anul în curs va fi de 8 miliarde de lei.

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>