fbpx
Connect with us

Social

STUDIU / Peste 50% dintre români vor să se vaccineze împotriva COVID-19. În schimb, o problemă se arată în mediul rural unde doar 24% sunt deschiși la imunizare

Publicat

pe

person in brown long sleeve shirt with white bandage on right hand

36% dintre respondenți au declarat că se vor vaccina de îndată ce vaccinul va fi disponibil, în timp ce 38% dintre români spun că nu se vor vaccina nici anul acesta, nici mai târziu. Dintre cei care se vor vaccina imediat, 59% sunt bărbați, iar 41% sunt femei. În schimb, dintre cei care refuză vaccinarea, femeile au un procent mai mare – 66%, comparativ cu 34% bărbați.

Publicitate

26% dintre respondenții care declară că se vor vaccina, spun că o vor face mai târziu, nu în 2021, potrivit Reveal Marketing Research. Mediul rural se arată cel mai reticent la vaccinare: doar 24% dintre respondenți sunt deschiși să se imunizeze de îndată ce vor avea ocazia, comparativ cu 45% dintre cei din mediul urban care și-au exprimat intenția de a se vaccina. Mai mult, peste jumătate dintre cei din mediul rural (51% ) spun că nu se vor vaccina deloc, nici acum, nici mai târziu.

Seniorii pensionari și maturii fără partener sunt segmentele care se arată cele mai deschise la vaccinare. Peste jumătate dintre pensionari, întrebați dacă se vor vaccina cât mai curând, au răspuns afirmativ, iar 56% dintre maturii fără partener au avut aceeași opțiune. În schimb, tinerii, deși au declarat că vor să se vaccineze, spun că ar preferă să mai aștepte până anul următor: 36% dintre tinerii profesioniști și 31% dintre milenialii fără partener au optat pentru varianta vaccinării mai târziu.

CITEȘTE ȘI  Cum s-au cheltuit banii statului în pandemie: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un depozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite

Dintre respondenții care refuză vaccinarea, femeile au înregistrat un procent mai mare decât bărbații cu aceeași opțiune. 46% dintre femei spun că nu se vor vaccina, comparativ cu aproximativ o treime dintre bărbați. Similar, membrii ai familliilor tradiționale (48%) declară că nu se vaccinează.

Românii nu vor să se îmbolnăvească și vor să îi protejeze pe cei din jur

Peste jumătate dintre românii care se vaccinează (53%) declară că o fac pentru că nu vor să se îmbolnăvească. Observăm că dintre toate segmentele, seniorii pensionari își doresc cel mai mult să evite îmbolnăvirea cu Sars-CoV-2 – 67% au menționat acest lucru drept motiv pentru care se vaccinează. Este de înțeles, având în vedere că se află într-o categorie de risc. Din punct de vedere al educației, cei care se vaccinează pentru a nu se îmbolnăvi au în proporție de 48% educație superioară și doar 10% sunt cei cu educație primară care au ales această variantă.

Al doilea motiv pentru care românii aleg să se vaccineze este dorință de a-i proteja pe ceilalți – 47% dintre respondenți au menționat această opțiune. Dintre aceștia, tinerii profesioniști se arată cei mai atenți față de cei din jurul lor – 61% au spus că se vaccinează pentru a-i proteja pe ceilalți. Dacă ne uităm la nivelul de educație, observăm că persoanele care se gândesc să îi protejeze pe ceilalți sunt cele cu educație superioară (49%). În schimb, cei cu educație primară care au selectat același răspuns sunt doar 7%.

CITEȘTE ȘI  VIDEO / Cei care nu respectă măsurile de reducere a poluării în timpul derulării lucrărilor de construcție ar putea fi aspru sancționați. Propunerea lui Ioan Corbu

Dorința de a-și relua activitățile normale – socializarea în condiții normale, călătoriile și mersul în vacanțe – sunt alt motiv important care îi determină pe români să se vaccineze. 42% dintre români au menționat acest motiv.

Alte motive selectate de respondenți în ceea ce privește intenția de a se vaccina sunt: dorința de a se simți relaxați și liniștiți – menționată de o treime dintre români (33%); posibilitatea de a-și vizita părinții fără teamă – 18%; călătoriile în străinătate – 13%.

Este interesant că pentru foarte puțini români, faptul că vaccinarea este recomandată îi motivează în acest sens. Doar 1 din 10 respondenți a menționat că se vaccinează pentru că se recomandă de către autorități și medici.

De ce NU se vaccinează românii? Posibile reacții adverse și testarea insuficientă

62% dintre români afirmă că au temeri legate de vaccin, comparativ cu 37% care declară că nu au nicio temere. Conform datelor Reveal Marketing Research, 42% dintre respondenți se tem de potențialele reacții adverse provocate de vaccin.

Dintre cei care nu intenționează să se vaccineze, mai mult de jumătate (54%)consideră că vaccinul nu a fost suficient testat. 48% dintre respondențiicare nu se vaccinează spun că se tem de reacțiile adverse, iar 4 din 10 respondenți (41%) nu cred în eficiența vaccinului împotriva COVID-19. Dintre segmente, 75% dintre maturii fără partener cred că vaccinul nu a fost testat suficient și 90% din același segment se tem de reacțiile adverse. Interesant este că doar 14% dintre românii care nu se vaccinează au declarat că nu se tem de îmbolnăvirea cu noul coronavirus. Ceilalți, deși se tem de virus, nu intenționează să se vaccineze.

CITEȘTE ȘI  Ce spune preşedintele Klaus Iohannis despre deschiderea şcolilor

Teama de reacțiile adverse este un motiv menționat în cea mai mare măsura de cei cu educație medie (52%). Similar, 51% dintre cei care nu cred în eficiența vaccinului sunt persoanele cu educație medie. Dintre cei cu educație primară, 64% nu cred că vaccinul este testat suficient.

Cât ar trebui să durereze testarea vaccinului, în opinia românilor?

70% dintre români sunt de părere că vaccinul ar trebui să fie testat mai mult timp înainte de a fi disponibil pentru populație. Peste un sfert dintre aceștia (26%) consideră că vaccinul ar trebui testat timp de 1 an înainte de a putea fi administrat la scală largă, iar 18% menționează o perioadă de peste 5 ani ca fiind potrivită pentru testare.

Intenția de vaccinare asociată cu nivelul de educație

Dintre cei care se vaccinează de îndată ce vaccinul va fi disponibil, 50% dintre aceștia au educație superioară, 40% au educație medie, iar 10% sunt cei cu educație primară. Persoanele care se vor vaccina, dar mai târziu sunt 53% cei cu educație superioara, 40% cu educație medie și 7% cu educație primară. Dintre cei care nu se vor vaccina – 19% au educație primară, 49% au educație medie și 32% au educație superioară.

Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piață full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development.

Publicitate
Comentează

Social

VIDEO / Un exemplu pentru toţi! Ioan Sporea, exemplul că totul se poate face cu voinţă. În timp de unii nici măcar nu îşi dau zăpada de pe maşini, omul iese să deszăpezească trotuarul în scaun rulant

Publicat

pe

Ninsorile au dat mari bătăi de cap în această noapte în tot judeţul Braşov. Stratul de zăpadă a ajuns în doar câteva ore la mai bine de 20 de centimetri în anumite locuri, asta însă nu a împiedicat oamenii să iasă din case pentru a-şi face treburile gospodăresti.

Publicitate

Chiar dacă puţini sunt cei care au ieşit să îşi deszăpezească trotuarul din faţa porţilor, nu asta putem spune de un bărbat din Prejmer, care chiar dacă are dizabilităţi locomotorii a ieşit din se dimineaţă, în scaunul rulant şi cu lopata în mână să deszăpezească drumul.

Ioan Sporea este numele bărbatului, şi spune că faptul că trebuie să stea mereu într-un scaun rulant nu îl împedică să se gospodărească singur.

CITEȘTE ȘI  Răsturnare de situație: falsul preot prins când mergea cu Boboteaza susţine că este o victimă a mafiei diplomelor false

Bărbatul are 47 de ani, iar la 14 ani a avut un accident de tren în urma căruia i-au fost amputate picioarele. Este la a doua căsătorie. Din prima căsătorie mai are trei copii. În grija fostei neveste au rămas doi iar al treilea este tot în grija lui. Astfel, Ioan Sporea îmgrijeşte doi dintre cei patru copii pe care ii are, spune serviciul social al Primăriei Prejmer.

Felicitări!

video

Sursa video: Robert Elekes

Citește mai mult

Social

Rata de infectare, o nouă zi de scădere. Județul mai are doar două localități cu incidență mai mare de 3 la mie

Publicat

pe

Incidența îmbolnăvirilor de Covid-19 în județ a coborât la 2,1 cazuri/ 1000 loc. 

Publicitate

În municipiul Brașov, rata de infectare raportată în această dimineață pentru ultimele două săptămâni este de 2,84 cazuri.

Doar două localități din județ rămân cu peste 3 la mie, este vorba despre comuna Beclean și comuna Sânpetru.

 

CITEȘTE ȘI  Patru schiori s-au rătăcit în Postăvarul pentru că au ales pârtii neamenajate
Citește mai mult

Social

A fost identificat un nou simptom COVID-19

Publicat

pe

woman's hand on face

Oamenii de știință au identificat un nou simptom timpuriu al infecției cu noul coronavirus. Este vorba despre durerea de ochi, cu care s-ar fi confruntat mai mulți pacienți, potrivit experților.

Publicitate

Dacă tusea persistentă, febra ori pierderea gustului și a mirosului au fost considerate simptome principale ale infecției cu noul coronavirus încă de la începutul pandemiei, acum, experții au identificat un nou simptom, și anume durerea de ochi, scrie Digi World.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Anglia Ruskin, la care au participat 83 de bolnavi de Covid-19, sensibilitatea la lumină, cunoscută și sub numele de fotofobie, este simptom al infecției cu virusul SARS-CoV-2, potrivit Daily Star.

CITEȘTE ȘI  Lupta medicilor militari cu pandemia a fost răsplătită! Trei medici de la Spitalul Militar au fost decoraţi de Preşedintele României. Doctorii au fost detaşaţi la spitalele din Suceava şi Focşani atunci când nimeni altcineva nu mai putea face nimic

Potrivit acestui studiu, sensibilitatea la lumină a fost identificată în rândul a 18 la sută dintre pacienți. De asemenea, 17% au experimentat mâncărime a ochilor și 16% au prezentat dureri.

Până acum, cercetătorii au afirmat că infecția cu virusul SARS CoV-2 poate determina infecții oculare, precum conjunctivită. În plus, Academia Americană de Oftalmologie a arătat că unul din trei pacienți bolnavi de coronavirus au dezvoltat conjunctivită.

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>