fbpx
Connect with us

Fapt divers

Statul plăteşte 12 euro pentru fiecare doză de vaccin Pfizer-BioNTech. Cât este valoarea totală a contractului

Publicat

pe

102 milioane euro. Atât este valoarea contractului semnat de Ministerul Sănătății cu grupul Pfizer-BioNTech pentru livrarea a 8,5 milioane de doze de vaccin anti-Covid. Adică 12 euro fără TVA pentru fiecare doză de vaccin. Semnarea contractului nu este lipsită de controverse.

Publicitate

Contractul a fost semnat într-o manieră neprocedurală de ministrul Nelu Tătaru, care nu avea documente justificative la dosarul achiziției și nici măcar propunerea de angajare a cheltuielilor bugetare, susțin sursele Newsweek România din ministerul Sănătății.

Actualul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a fugit de responsabilitate și a aruncat „cartoful fierbinte” în brațele secretarului general Nicoleta Rusu pentru a rezolva problema.

Pe 11 decembrie 2020, într-o zi de vineri, ministrul Nelu Tătaru, aflat pe final de mandat, a semnat contractul pentru achiziționarea vaccinului anti-Covid cu Pfizer – BioNTech. Valoarea contractului a fost de 102 milioane euro, fără TVA, pentru 8,5 milioane de vaccinuri. Prețul unui vaccin a fost stabilit la 12 euro bucata. Surse din cadrul Ministerului Sănătății au declarat, sub protecția anonimatului, că „contractul a fost semnat doar ministrul Nelu Tătaru, de parcă ar fi o persoană fizică. Nu exista propunere de angajare pentru plata contractului din bugetul ministerului, nu existau avize de legalitate sau viză de control financiar preventiv. Fără nimic. Nu avea nici măcar număr de înregistrare. Nu se știe ce contracte s-au semnat cu celelalte firme producătoare de vaccinuri”.

Ministerul Finanțelor Publice a emis Ordinul nr. 1.792 din 24 decembrie 2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor instituţiilor publice, precum şi organizarea, evidenta şi raportarea angajamentelor bugetare şi legale. Acest ordin prevede că „angajarea şi ordonanţarea cheltuielilor se efectuează numai cu viza prealabilă de control financiar preventiv propriu, potrivit dispoziţiilor legale. (…) Ordonatorilor de credite li se interzice să ia cu bună ştiinţă măsuri care au ca obiect angajarea de cheltuieli peste sumele aprobate în buget, la partea de cheltuieli, cu excepţia angajamentelor multianuale efectuate în condiţiile legii. Ordonatorii de credite nu pot încheia nici un angajament legal cu terţe persoane fără viza de control financiar preventiv decât în condiţiile autorizate de lege”.

CITEȘTE ȘI  DIICOT, despre cânepă: Orice produs care conţine THC, indiferent de concentraţie, se încadrează noţiunii de drog

Newsweek România a încercat să obțină un punct de vedere de la fostul ministru Nelu Tătaru, noul șef al Comisiei de Sănătate de la Camera Deputaților, dar acesta a refuzat să răspundă și să spună care a fost motivul pentru care ar fi semnat în afara procedurilor contractul cu Pfizer-BioNTech.

Secretarul belgian de stat pentru Buget și Protecția Consumatorilor, Eva De Bleeker, a publicat din greșeală pe Twitter, un tabel cu prețul fiecărui vaccin contractat de UE și cât va cheltui în total Belgia pentru achiziția acestora. Postarea a fost ștearsă la scurt timp, însă jurnaliștii au avut timp să salveze informațiile. Belgia plătește 12 euro pentru un vaccin Pfizer – BioNTech, la fel ca România. Vaccinurile anti-Covid produse de Oxford – AstraZeneca costă1,78 Euro, Johnson & Johnson: 8,50 dolari, Sanofi-GSK: 7,56 Euro, CureVac: 10 Euro, iar Moderna: 18 dolari.

CITEȘTE ȘI  Lovitură grea pentru asistații social. Noul ministru al Muncii vrea reducă substanțial numărul celor care primesc sprijin dar sunt apți de muncă

Elisabeth Schraepen, purtătorul de cuvânt Pfizer, a declarat pentru cotidianul belgian Le Soir că astfel de detalii sunt strict confidenţiale: „Aceste preţuri sunt confidenţiale, conform clauzei din contractul cu Comisia Europeană”. Surse din Comisia Europeană au declarat pentru Reuters că Uniunea Europeană agrease un preţ stabil pentru vaccinul Pfizer-BioNTech de 15,5 euro/ doză.

Pfizer România SRL este deținută de Pfizer Global Holdings B.V. din Olanda și Pfizer Shareholdings Intermediate din Luxemburg. Consiliul de Administrație al filialei din România este condus de Mirela Iordan. Conform datele de la Registrul Comerțului, în anul fiscal 2019, Pfizer România a raportat 205 angajați, o cifră de afaceri netă de peste 1,033 miliarde lei și un profit de aproximativ 27 milioane lei.

CITEȘTE ȘI  VIDEO VIRAL / Biserica utilizează o nouă tehnică revoluționară: Sfințirea casei cu ștampilă aplicată

În anul fiscal 2018, Pfizer România a avut o cifră de afaceri netă de 803.162.839 milioane lei și un profit de 76.023.710 lei cu un număr mediu de 188 angajați.

Publicitate
Comentează

Fapt divers

DNA a cerut 12 ani de închisoare pentru Ioan Niculae, patronul grupului Interagro, prezent în județul Brașov prin Nitroporos Făgăraș și Viromet Victoria

Publicat

pe

Procurorul Direcției Naționale Anticorupție a cerut miercuri o pedeapsă orientată spre maximul prevăzut de lege pentru acuzațiile de instigare la evaziune fiscală și la spălarea banilor, imputate omului de afaceri Ioan Niculae, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la ședința de judecată de la Curtea de Apel București, unde se judecă apelul la sentința din 2018 de la Tribunal. Potrivit specialiștilor în justiție consultați de G4Media.ro, asta înseamnă o pedeapsă ce poate ajunge până la 12 ani, raportată la Codul Penal anterior.

Publicitate

Apărătorul lui Niculae a cerut pentru clientul său achitare sau rejudecare, conform surselor G4Media.ro.

Omul de afaceri a absentat de la ultimul termen din proces, fiind internat într-o clinică din Milano (Italia), unde s-ar reface după infectarea cu COVID- 19, astfel cum a precizat avocatul său în sala de judecată.

CITEȘTE ȘI  VIDEO VIRAL / Întâlnire neaşteptată pentru schiorii de la Predeal. Au dat "nas în nas" pe pârtie cu un exemplar superb de cerb. Animalul a stat la pozat şi la filmat

Sentința ce va fi pronunțată de Curtea de Apel va fi definitivă.

Context

Patronul grupului Interagro, Ioan Niculae, a fost condamnat în 2018 în acest dosar de Tribunalul Bucureşti, la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare. În acelaşi dosar, Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al CJ Brăila şi fost preşedinte al PSD Brăila, a fost achitat pentru trafic de influenţă.

Procurorii au susținut, în rechizitoriul întocmit, că în perioada august 2008 – martie 2009, între S.C. Interagro S.A. și SC Libarom Agri SRL, societate specializată în producție agricolă și tranzacții cu produse agricole, s-a încheiat și derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

În baza acestui contract, ar fi fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro SA, operațiuni nereale în baza cărora s-au eludat plățile taxelor și impozitelor către bugetul de stat.

CITEȘTE ȘI  VIDEO / Ştefan Mandachi face licitaţie pentru blana de urs cu care colinda în tinereţe. Banii care se vor aduna vor fi donaţi de afacerist pentru îngrijirea urşilor de la rezervaţia din Zărneşti

Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoționale (brelocuri, post-it-uri și standuri) pentru S.C. Interagro S.A.

„Concret, în urma încheierii și derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidența contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei. În aceeași perioadă, tot inculpatul Ioan Niculae a fost cel care a decis și coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operațiuni fictive, prin firmele față de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice”, au mai susținut procurorii.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniți din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, inițiat și coordonat de Ioan Niculae ar fi avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei și impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei.

CITEȘTE ȘI  PROGRAM / De sâmbătă, linia 24 va avea mai multe autobuze pentru a facilita accesul brașovenilor către centrul de vaccinare CATTIA

De asemenea, în perioada ianuarie – martie 2009, patronul grupului S.C. Interagro S.A., Ioan Niculae, ar fi inițiat și desfășurat activități de corupere, prin intermediul inculpatului Gheorghe Bunea Stancu, a suspectului Said Baaklini și a unei alte persoane, a unor funcționari publici și înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilități fiscale privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice.

Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei Interagro de circa 600.000.000 euro, reprezentat de vânzarea îngrășămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.

Sursa: G4Media.ro

Citește mai mult

Fapt divers

VIDEO / Noapte ”albă” pentru drumarii din Brașov. Val de ninsoare, în condiții de trafic intens

Publicat

pe

Noapte albă pentru drumarii din Brașov, care au răspândit, în noaptea de marți spre miercuri peste 100 de tine de material antiderapant.

Publicitate

Potrivit DRDP Brașov, în noaptea de marți spre miercuri un val de ninsoare s-a abătut asupra județului Brașov.

Bazele de deszăpezire ale DRDP Brașov au reacționat imediat și au acționat cu peste 21 de utilaje de deszăpezire care au răspândit peste 100 de tone de materiale antiderapante.

video

CITEȘTE ȘI  VIDEO / Ştefan Mandachi face licitaţie pentru blana de urs cu care colinda în tinereţe. Banii care se vor aduna vor fi donaţi de afacerist pentru îngrijirea urşilor de la rezervaţia din Zărneşti
Citește mai mult

Fapt divers

FOTO / A început vaccinarea militarilor braşoveni care au ieşit la pensie

Publicat

pe

Brigada 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa” a organizat două centre de vaccinare în Brașov și Curtea de Argeș, la sediul Batalionului 228 Apărare Antiaeriană “Piatra Craiului” și la Cercul Militar Curtea de Argeș.

Publicitate

Campania de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, din cadrul celor două centre, a început în această săptămână prin imunizarea pensionarilor militari cu vârsta peste 65 de ani.

Plutonierul major Monica Gurău, asistent medical în cadrul centrului de vaccinare de la Brașov, a prezentat mai multe detalii privind activitatea desfășurată:

“În acest centru se vaccinează persoanele eligibile etapei a II-a de vaccinare. Activitatea am demarat-o în cursul zilei de luni, 25 ianuarie, prin imunizarea pensionarilor militari cu vârste peste 65 de ani. Planificarea se face de către Centrul Militar Județean Brașov, noi solicităm vaccinurile de la Direcția de Sănătate Publică Brașov în funcție de lista cu persoanele planificate și le pregătim pentru a fi injectate.”, a declarat Monica Gurău.

CITEȘTE ȘI  FOTO / Pentru prima dată în pandemie pe un stadion din România suporterii vor asista la meci. Tribunele stadionului din Sfântu Gheorghe sunt pline de oameni de zăpadă
Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>