fbpx
Connect with us

Turism

Salvamontul împarte pliante cu regulile care trebuie respectate pe munte pentru că pe poteci şi pe pârtii sunt tot mai multe accidente

Publicat

pe

Chiar dacă sezonul rece a venit mai târziu, iar numărul turiștilor care au urcat pe munte pentru zăpadă a scăzut simțitor, accidentările nu au fost puține. Șeful Salvamont, Sabin Cornoiu, a explicat că printre cauzes se numără lipsa de antrenament, dar și faptul că unii turiști nu își ajustează legăturile de schi

Publicitate

Am înregistrat între 30 și 70 de accidente la nivel național pe zi, iar în zona Pioana Brașov au fost între 4 și 10 accidente, dar am avut locații în țară în care s-a ajuns și la 10- 15 accidente zilnic. Iar jumătate dintre ele au fost trimise cu ambulanța la spital, deci vorbim aici de fracturi de membre inferioare, de bazin, chiar fracturi de coloană. Decese s-au înregistrat doar în zona alpină, și amintim aici evenimentul de acum câteva zile de pe Valea Jepilor din Bucegi, cu cei doi alpiniști care au căzut pe o diferență mare de nivel.„, a declarat Șeful Salvamont, Sabin Cornoiu pentru adiomures.ro.

CITEȘTE ȘI  Organizatorii expediţiei în care Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi şi-au pierdut viaţa sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă. După aproape 4 ani procurorii au încheiat urmărirea penală

Pentru a preveni accidentările, Serviciul Național Salvamont a distribuit 150 de mii de fluturaşi care conțin sfaturi utile. Pliantele au fost împărțite caselor de vânzare a biletelor pentru telecabine, telegondole şi telescaune, centrelor de închiriere a echipamentelor, precum și hotelurilor și punctelor de informare turistică din toata ţara.

Încercăm să venim în întâmpinarea turiștilor, să le dăm cele mai bune sfaturi, răspundem atunci când ne solicită sfatul cum să meargă pe munte. Dar ne-am gândit că ar fi bine să facem o campanie pein care să distribuim circa 150 mii de fluturași, pe care oamenii să îi păstreze în buzunar și pe ei să găsească câteva informații despre comportametul și măsurile pe care trebuie să le ia pe munte. Precum și sistemul de telefonie prin care putem fi contactați, fie pentru informații, fie pentru a ne anunța evenimente pe munte.„, spune Sabin Cornoiu.

CITEȘTE ȘI  UTIL / Vânzarea mașinilor este acum posibilă și fără certificatul fiscal. Mașinile pe care românii le-au vândut pe internet anul trecut, într-un top al popularității

Meteorologii anunţă că riscul de avalanşă a apărut în toate masivele din România, cel mai ridicat fiind în masivele Făgăraş şi Bucegi, de gradele 2 și 3. Ca atare, Salvamont recomandă turiștilor să mai aștepte câteva zile pentru a urca pe munte.

Sursa: radiomures.ro

Publicitate
Comentează

Turism

FOTO / Iarna a pus stăpânire pe Poiana Braşov

Publicat

pe

Iarna şi-a intrat în sfârşit în depruri în Poiana Braşov. Ninsoarea din această noapte a făcut ca domeniul schiabil să se prezinte în condiţii excelente, iar stratul nou de zăpadă care s-a aşezat este numai bun pentru practicarea sporturilor de iarnă.

Publicitate

„A venit Iarna pe bune !!!! Azi 27 ian : Temperatura -13 în Postăvaru, – 4 în Poiana. Functionează : telegondola, telecabina Capra Neagra, telecabina Kanzel, telescaunul Ruia, teleschiurile Ruia , Stadion, Bradul si Snowpark Bradul. Toate pârtiile amenajate excelent!!! Strat consistent de zapadă proaspătă peste amenajare !!! Ceaţă în partea superioară. Fără Lupului inferior ! În Ruia se desfasoară Cupa Teleferic la schi alpin!”, a scris pe Facebook Emil Fărcăşanu.

CITEȘTE ȘI  O nouă tranşă de vaccinuri Pfizer BioNTech a ajuns în România. 11.700 de doze se îndreaptă către Braşov

Totodată, cei care aleg să meargă astăzi în Poiana Braşov trebuie să fie atenţi, asta pentru că pe pârtiile de acolo se desfăşoară un concurs de schii.

„Vă informăm, ca astăzi, 27.01.2021 şi mâine, 28.01.2021, va avea loc Cupa Subteleferic la Schi pentru copii. Aceasta se va desfăşura pe pârtia Ruia, jumatate din aceasta fiind restrictionată traficului publicului.
Schiorii sunt sfatuiti sa nu depăşască şi să nu intre în zonele demarcate, deoarece se pot interpune cu trasele sportivilor, lucru care ar putea genera evenimente nedorite.
Vă rugăm daţi dovadă de întelegere şi schiaţi cu atenţie sporită în această zonă.”, transmite Serviciul Salvamont Poiana Braşov.

Citește mai mult

Turism

Cârciumarii braşoveni cer redeschiderea restaurantelor la interior din 15 februarie, eliminarea criteriului de 3 la mie şi introducerea de facilităţi fiscale pe salarizare

Publicat

pe

Breasla Cârciumarilor Brașoveni a trimis Secretariatului General al Guvernului și Prefecturii Brașov o scrisoare prin care propune câteva soluții pentru sectorul Horeca.

Publicitate

Propunerile se referă nu doar la problemele pe termen scurt ci și la cele legate de salarizare, cu accent pe modalitatea de impozitare.Iată mai jos textul scrisorii la care așteptăm reacția guvernanților pentru o discuție mai detaliată.

„Vă adresăm actuala scrisoare cu speranța găsirii unor soluții pentru sectorul HORECA, sector care se confruntă cu dificultăți, atât de operare, cât și financiare, cauzate de politicile de combatere a pandemiei COVID-19.

Menționam că, până în momentul de față, la nivel național sunt mii de firme care și-au închis permanent activitatea, iar peste 100.000 de oameni au fost disponibilizați în acest sector, din cauza crizei generate de virusul Sars-Cov-2. Lipsa unor măsuri complementare, față de cele deja adoptate, vor duce la colapsarea întregului sector și vor cauza pierderea unui număr semnificativ de locuri de muncă.

Apreciem sprijinul primit până în momentul de față din partea autorităților dar necesitatea găsirii unor solutii specifice sectorului, altele decât cele deja anunțate de autorități, este URGENTĂ.

Asociația Breasla Cârciumarilor a fost un partener activ și proactiv în a sprijni autoritățile locale și naționale în implementarea măsurilor de combatere a pandemiei, atât prin luări de poziții publice, cât și prin informarea despre modul de aplicare a măsurilor adoptate de guvern, atât către membrii proprii, cât și către participanții din piață, care nu sunt neaparat membri din asociație.

CITEȘTE ȘI  Pe timp de pandemie angajaţii Prefecturii au primit un spor de 30% la salariu chiar dacă au "plimbat foi". Oamenii de la Asistenţa Socială care au lucrat direct cu pacienţi Covid nu au primit niciun leu în plus

Sectorul HORECA este un sector care se confrunta oricum cu reale dificultăți încă dinaintea crizei generate de apariția virusului Sars-Covid-2. Existau greutăți în atragerea și menținerea forței de muncă, având o competitivitate puternică pe piața forței de muncă externă. Totodată, sectorul este unul puternic afectat de subfinanțare, fiind în general un sector antreprenorial, cu afaceri mici, care se finanțează din surse proprii și din credit furnizor, credit care atrage după sine cele mai mari costuri de finantare disponibile pe piata.

Avand în vedere situația critică în care ne regasim, dat fiind faptul ca suntem cu interioarele restaurantelor închise, ținând cont că au fost necesare investitii importante în infrastructura de operare a teraselor pe perioada sezonolui rece, este imperios necesară adoptarea urmatoarelor masuri complementare celor adoptate deja pentru lupta cu virusul Sars-Covid-2.

Noi, Breasla Cârciumarilor, propunem urmatorul set de masuri pentru evitarea colapsarii sectorului:

a. Redeschiderea tuturor restaurantelor in interior, nu doar cele din hoteluri, incepand cu data de 15 februarie;

Nu exista niciun studiu care sa indice vreo legatura între deschiderea localurilor din unitatile de cazare și cresterea numarului de cazuri.

Având în vedere că activitatea de servire a mesei in interiorul restaurantelor din unitatile de cazare, cu activitatea de servire a mesei în restaurante care nu sunt legate de unitati de cazare este aproape identica, consideram că se impune redeschiderea tuturor restaurantelor în interior.

Singura diferenta notabila este sistemul de primire oaspeti, “check-in,” practicat de unitatile de cazare.

CITEȘTE ȘI  TOP / Unde lucrează românii cu cele mai mari, respectiv cele mai mici salarii

Consideram oportun implementarea unui sistem la primirea oaspetilor în restaurante similar sistemului de check-in practicat în unitatile de cazare, in cazul redeschiderii restaurantelor.

Totodată, menționăm că suntem dispusi să lucrăm împreună cu autoritațile competente pentru a elabora masuri necesare asigurarii sanatatii populatiei, dar si sa asiguram practicalitatea implementarii acestor posibile noi masuri in sector.

b. Eliminarea criteriului de 3 la mie pentru instituirea masurilor de închidere restaurante;

Avand in vedere faptul ca nu exista studii care să indice legatura dintre cresterea numarului de cazuri și redeschiderea restaurantelor, consideram necesară eliminarea criteriului de inchidere a restaurantelor pe criteriul ratei de infectare.

Totodata, criteriul la care facem referire are de a face cu numarul de testari, nu cu rata efectiva de infectare, fiind un criteriu discriminatoriu pentru zonele care testeaza mai mult.

c. Reactivarea masurii de sprijin financiar prin decontarea a 41,5% din salariul brut de incadrare a unui angajat care este reactivate în câmpul muncii cât și posibilitatea utilizării facilitatiilor pentru angajati concomitent;

Apreciem ca fiind extrem de importante și binevenite masurile propuse de guvern în anul 2020 si consideram ca ar trebui continuate si in anul 2021.

Măsura susținerii a 41,5% din salariul brut a acelor angajati reactivati din somaj tehnic in câmpul muncii este una care a produs rezultate reale. Pentru sustinerea sectorului aceasta masura ar trebui continuata, alaturi de restul masurilor deja aprobate.

CITEȘTE ȘI  WhatsApp riscă o amendă de 50 de milioane de euro pentru încălcarea regulilor de protecție a datelor

Totodată, avand în vedere că exista societati cu mai multe puncte de lucru, în mai multe localități, toate fiind supuse unor restricții specifice, este necesară aprobarea utilizarii facilităților pentru angajați simultant.

Astazi, o societate nu poate beneficia si de facilitatea de somaj tehnic și de facilitatea pentru “kurtzarbeit.” Acest lucru se aplica si pentru societati care au doar un punct de lucru, dar, sunt afectate de faptul ca operează la o capacitatea redusa.

d. Introducerea unei facilitate fiscale pe salarizare si cresterea salariului minim, similare celei din sectorul de constructii, pentru HORECA;

Propunem introducerea unui plafon de 2500-3000 ron și acordarea unor reduceri și scutiri de taxe pe muncă, similare cu scutirile acordate in sectorul de constructii, pentru o perioada de 5 ani. Aceasta masura va aduce beneficii în sensul încurajării personalului calificat să ramana în tara, cât și eliminarea muncii la gri. Masura ar ajuta nu doar la o relansare a sectorului, dar și la îmbunătațirea calitătii actului de tursim și alimentatie publica, permitand societatilor din sector sa fie mai competitive în atragerea forței de muncă calificate.

Vă adresam aceasta scrisoare cu speranța că vom gasi întelegere la problemele cu care ne confruntam. Ne dorim să găsim împreună soluțiile necesare și ne punem la dispozitia autoritatilor locale si nationale, a factorilor decidenti din guvern, pentru implementarea și adoptarea acestor măsuri vitale sectorului pe care îl reprezentam.”, au transmis reprezentanţii Breslei Cârciumarilor Braşoveni.

Citește mai mult

Turism

FOTO / Noua minune turistică a României este la Fundata: căsuțele de hobbit, paradisul ascuns în munți

Publicat

pe

Deși trăim vremurile acestea restrictive și ciudate, iar turismul are mult de suferit, sunt tineri care nu s-au oprit în loc, nu s-au speriat de pandemie, au avut curajul să meargă mai departe, să investească în visul lor și să construiască locații ingenioase, care merită promovate și puse pe harta turistică a României. Vă arătăm, în această seară, un proiect inedit și tare frumos, la Fundata: căsuțe de hobbit ecologice.

Publicitate

Aceasta este proiectul de suflet a lui Bogdan, un tânăr de 34 de ani din Fundata, care, încă de la începutul pandemiei, din martie, s-a apucat de treabă și a investit aici peste 120.000 de euro, doar în construcție. A vrut să facă ceva diferit, altfel decât pensiunile tradiționale. Căsuțele de hobbit nu au fost ridicate la întâmplare, ci cu mare respect pentru natură. Materialele folosite sunt doar din zonă: lemn și piatră, iar acoperișul este verde, plantat cu iarbă.

CITEȘTE ȘI  La Braşov rata șomajului a fost anul trecut sub media națională

Unde? Fundata, jud. Brașov: la 200 de km de București, la 349 de km de Iași, la 342 de km de Cluj.

Din București, puteți ajunge la Fundata, pe A1, prin Pitești, sau pe DN1 –  Râșnov – Fundata.

Ați visat, vreodată, să dormiți într-o căsuță de hobbit? Să vă simțiți ca-n poveștile lui J.R.R. Tolkien, în care hobbiții trăiau în căsuțe mici, îngropate sub pământ, să stați lângă un șemineu și să vă uitați pe un geam mic și rotund, cum ninge liniștit?

Ce poate fi mai relaxant decât să fii în mijlocul naturii, într-un peisaj de basm și să te doară urechile de atâta liniște?

CITEȘTE ȘI  O nouă informare, emisă de meteorologi

Mai mult, în calatorinbascheti

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>