fbpx
Connect with us

Administrație

România a înregistrat în noiembrie 2020 cel mai mare număr de decese pe timp de pace, de la Al Doilea Război Mondial

Publicat

pe

Numărul de decese a crescut vertiginos în România în luna noiembrie a anului trecut. Potrivit Institutului Național de Statistică, peste 34.000 de persoane au murit în țara noastră în urmă cu două luni – cu peste 14.000 mai mulți decât în aceeași lună a anului 2019. De altfel este cel mai mare număr de decese într-o lună, pe timp de pace, de la Al Doilea Război Mondial încoace.

Publicitate

Numărul deceselor, indiferent de cauză, înregistrate în noiembrie a fost cu 65% mai mare decât media ultimilor doi ani. Peste 34.700 de români și-au pierdut viața, cu 7.200 mai mulți față de luna precedentă.

Dacă ne raportăm, însă, la luna similară din 2019, observăm o creștere a numărul deceselor cu 14.000. Asta în condițiile în care Institutul de Sănătate Publică a pus pe seama infecției cu noul coronavirus doar 4.463 de decese în luna noiembrie a anului trecut.

CITEȘTE ȘI  Cum s-au cheltuit banii statului în pandemie: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un depozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite

Potrivit INS, în luna noiembrie 2020, peste două treimi din totalul numărului de decese s-a înregistrat pentru persoanele cu vârstă de cel puţin 70 ani (14.950 decese, reprezentând 43,0% din total, s-au înregistrat la persoanele în vârstă de 80 ani şi peste, iar 9.026 decese, reprezentând 26,0%, la persoanele de 70-79 ani) şi 6.490 decese (18,7%) la persoanele în vârstă de 60-69 ani. La polul opus, cele mai puţine decese au fost înregistrate la grupele de vârstă 5-19 ani (48 decese), 0-4 ani (95 decese) și 20-29 ani (104 decese).

Anterior lui noiembrie 2020, luna ianuarie 1973 (cu 33.760 de decese) avea cel mai mare număr de morți de când statistica operează pe acest sistem de strângere a datelor și de raportare pe teritoriul României, reprezentând o perioadă de aproape opt decenii de după stabilizarea granițelor țării. În 1973, populația era de 20,75 milioane de locuitori, mai mare decât cea de acum. Practic, la cel puțin 1,5 milioane de locuitori mai puțini, mortalitatea a fost acum mai mare.

CITEȘTE ȘI  Cea mai bună schioare din România, legitimată la Corona Brașov, lăsată de Federaţia de Schi Bialtlon în afara lotului pentru mondialele de la Cortina d’Ampezzo

S-au născut peste 13.700 de copii

Pe de altă parte, în noiembrie 2020 s-au născut peste 13.700 de copii, cu 646 mai mulți față de noiembrie 2019.

În luna noiembrie 2020, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 4.639 căsătorii, cu 5.351 mai puţine decât în luna octombrie 2020. Numărul divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi conform Legii nr.202/2010 a fost de 1987 în luna noiembrie 2020, cu 558 mai puţine decât în luna octombrie 2020.

Publicitate
Comentează

Administrație

Colegiul Național Unirea urmează să intre din nou în șantier. La corpul B, unde trebuie făcută scară exterioară de evacuare

Publicat

pe

Corpul B al Colegiului Național Unirea din Brașov, la care au fost făcute lucrări de reabilitare, în urmă cu 5 ani, urmează să intre din nou în șantier, anunță Radio România Brașov FM.

Publicitate

Aici trebuie făcute lucrări pentru o scară exterioară, care să fie folosită în cazul producerii unor incendii. Până atunci, însă, aleșii locali vor dezbate, în ședința de plen de astăzi, 27 ianuarie 2020, un proiect pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției, care se ridică la peste 1,7 milioane lei.

Banii ar urma să fie de la bugetul local. Colegiul Național Unirea a mai avut un șantier, la Corpul A, unde au fost lucrări de reabilitare.

CITEȘTE ȘI  Universitatea Transilvania din Brașov a câștigat patru proiecte de cercetare în valoare de aproape 4 milioane de lei
Citește mai mult

Administrație

Primul pas pentru proiectul parcului Natural Brașovia: se înființează o Comisie mixtă pentru proiectul Ariei protejate

Publicat

pe

O Comisie mixtă pentru înfiinţarea Ariei protejate (Parcul Natural) Braşovia. Este unul dintre punctele de pe ordinea de zi a ședinței de plen a Consiliului Local de astăzi, 27 ianuarie 2020.

Publicitate

Aleșii locali vor trebui, de asemenea, să dezbată și să aprobe și componența acestuia, conform Radio România Brașov FM.

Potrivit proiectului, comisia va fi formată din 13 persoane, dintre care 3 consilieri locali, 3 membri din aparatul de specialitate al primarului, 4 membri dintre iniţiatorii conceptului de proiect „Parc Natural Braşovia. În plus, vor mai fi 3 specialişti în domenii precum conservarea naturii, silvicultură, geoştiinţe, ştiinţe biologice, sociologie, economie, legislativ-juridic sau cu experienţă în înfiinţarea ariilor protejate. Ei vor fi selectați prin apel public.

CITEȘTE ȘI  Primul pas pentru proiectul parcului Natural Brașovia: se înființează o Comisie mixtă pentru proiectul Ariei protejate

Citește mai mult

Administrație

Ministrul Transporturilor despre când va fi gata autostrada Brașov – Ploiesți: ‘Trebuie să fie mai repede de 10 ani’. Ministerul, pregătit să semneze contractul pentru S.F

Publicat

pe

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, afirmă că proiectul autostrăzii care ar trebui să lege Ploieştiul de Braşov face parte din categoria celor „despre care se vorbeşte şi cu care nu s-a întâmplat nimic” de 16 ani. El anunţă că săptămâna viitoare va fi semnat contractul pentru studiul de fezabilitate pentru acest proiect şi susţine că va cere firmei care va realiza studiul să livreze mai repede soluţiile pentru unele tronsoane.

Publicitate

„Au trecut 16 ani de promisiuni, dar de lucruri concrete în a face un pas înainte, în a pregăti proiectul tehnic. (…) În ăştia 16 ani în care a mers greu nu s-a întâmplat nimic. Săptămâna viitoare ar trebui să semnăm sau, în fine, s-au trimis documentele către firma care a câştigat licitaţia pentru proiectul tehnic al acestei autostrăzi de la Ploieşti la Braşov. Aşa cum a fost lansat înainte de mandatul meu caietul de sarcini, este doi ani cred studiul de fezabilitate şi şase luni proiectul tehnic. Ceea ce vreau să fac este ca pe zonele uşoare şi pe zonele critice să conving firma să ne livreze mai repede documentaţia. De exemplu, ocolitoare la Comarnic, să ne scape problema de acolo”, a declarat Cătălin Drulă, marţi seară, la TVR1.

CITEȘTE ȘI  Râșnovul se lansează pe deja faimoasa aplicație City Health. Râșnovenii vor putea sesiza foarte ușor probleme din oraș prin intermediul unui telefon mobil

În ceea ce priveşte execuţia tronsonului, ministrul a estimat că aceasta va dura 18-24 de luni.

„Trebuie să fie mai repede de 10 ani. (…) Studiul de fezabilitate care se semnează săptămâna viitoare este de doi ani şi eu aş vrea ca firma să îl livreze mai repede. Dacă îl livrează partea de la Comarnic mai repede, dăm drumul la execuţie. Execuţia o să dureze 18-24 de luni, e peste râul Prahova, e destul de complicat în zona respectivă”, a adăugat ministrul.

El a spus că şi-a propus să realizeze un site pentru proiectul acestei autostrăzii, din momentul semnării contractului pentru documentaţie, iar acest site ar urma să arate oamenilor modul în care avansează lucrările la acest proiect.

CITEȘTE ȘI  Femeia confirmată cu COVID-19, care a leșinat în avionul spre Madrid, a fugit din carantină și a fost la o înmormântare în Brașov

„Îmi doresc ca anul acesta să fie recordul în materie de sume investite în infrastructură rutieră şi feroviară”, a mai declarat ministrul Transporturilor, arătând că suma alocată pentru acestea în anul în curs va fi de 8 miliarde de lei.

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>