fbpx
Connect with us

Social

ISJ: Afirmațiile apărute în spațiul public conform cărora ”La Brașov, dispar 11 clase de liceu” sunt false și nefondate

Publicat

pe

În ședința din data de 18.12.2020, Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Brașov a aprobat Proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022, care cuprinde și oferta educațională pentru clasa a IX-a a liceelor și școlilor profesionale din județul Brașov.

Publicitate

La baza fundamentării cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat au stat:

  • Ordinul Ministrului Educației și Cercetării nr. 5599 din 21.09.2020 pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular, precum și emiterea avizului conform în vederea organizării rețelei unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2021 – 2022;
  • Propunerile conducerilor unităților școlare privind oferta educațională pentru anul școlar 2021-2022;
  • Datele analitice și statistice din Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România;
  • Propunerile și aprobarea ofertei educaționale pentru învățământul profesional și tehnic ale Comitetul local de dezvoltare a parteneriatului social.
CITEȘTE ȘI  Iulian are nevoie de ajutorul nostru! Băiețelul de doar 4 ani din Brașov suferă de autism iar mama lui nu poate munci pentru că își petrece tot timpul cu el

În oferta educațională pentru clasa a IX-a liceu zi sunt propuse pentru anul școlar 2021-2022 112 clase cu 3.136 de locuri în cele 40 de unități școlare liceale față de 111 clase cu 3.108 locuri realizate în anul școlar 2020-2021

La fundamentarea acestei cifre s-a lua în considerare, pe de-o parte, numărul de elevi înscriși în clasa a VIII-a în anul școlar 2020-2021, cu 518 mai mic față de anul anterior, iar pe de altă parte, faptul că în anul școlar precedent, un număr de 599 de absolvenți de clasa a VIII-a, participanți la Evaluarea Națională, care au optat și pentru clasa a IX-a de liceu zi în prima etapă a admiterii, au putut fi distribuiți în clasa a IX-a în cea de-a doua etapă în învățământul liceal, profesional și dual.

CITEȘTE ȘI  Un nou complex apare lângă Brașov. Un hotel de 150 de camere cu restaurant, bază de antrenament plus anexe, prevăzute în planurile Federaţiei Române de Lupte pentru noua bază de la Râșnov

Precizăm faptul că, în conformitate cu prevederile legislației specifice educației, în proiectul planului de școlarizare pentru anul următor sunt prevăzute locuri la clasa a IX-a (învățământ liceal, profesional și dual) pentru a cuprinde toți absolvenții clase a VIII-a.

Luând în considerare cifrele demografice și cele ale migrației populației, Inspectoratul Școlar Județean Brașov a propus în fiecare an un număr mai mare (cu 200 până la 350) de locuri astfel încât fiecare absolvent de clasa a VIII-a care optează pentru un loc în clasa a IX-a în județul nostru să își găsească un loc la una din formele de învățământ.

Conducerile a 12 unități școlare liceale din județul Brașov au solicitat, pentru anul școlar 2021-2022, suplimentarea cu câte o clasă a IX-a de liceu față de anul școlar curent, solicitări respinse de Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar județean Brașov având în vedere cele prezentate mai sus.

CITEȘTE ȘI  Cel mai nou sistem de dezinfecție a aerului, eficient și împotriva virusului SARS-CoV2, testat de Primăria Brașov în cadrul unui proiect pilot

Afirmațiile apărută în spațiul public conform cărora ”La Brașov, dispar 11 clase de liceu” sau că ”efectele pe care ar putea să le aibă noua ,,revizuire“ a numărului de locuri în licee ar putea fi faptul că sunt copii care riscă să rămână în afara sistemului educațional sunt false și nefondate.

Publicitate
Comentează

Social

VIDEO / Un exemplu pentru toţi! Ioan Sporea, exemplul că totul se poate face cu voinţă. În timp de unii nici măcar nu îşi dau zăpada de pe maşini, omul iese să deszăpezească trotuarul în scaun rulant

Publicat

pe

Ninsorile au dat mari bătăi de cap în această noapte în tot judeţul Braşov. Stratul de zăpadă a ajuns în doar câteva ore la mai bine de 20 de centimetri în anumite locuri, asta însă nu a împiedicat oamenii să iasă din case pentru a-şi face treburile gospodăresti.

Publicitate

Chiar dacă puţini sunt cei care au ieşit să îşi deszăpezească trotuarul din faţa porţilor, nu asta putem spune de un bărbat din Prejmer, care chiar dacă are dizabilităţi locomotorii a ieşit din se dimineaţă, în scaunul rulant şi cu lopata în mână să deszăpezească drumul.

Ioan Sporea este numele bărbatului, şi spune că faptul că trebuie să stea mereu într-un scaun rulant nu îl împedică să se gospodărească singur.

CITEȘTE ȘI  Ce spune preşedintele Klaus Iohannis despre deschiderea şcolilor

Bărbatul are 47 de ani, iar la 14 ani a avut un accident de tren în urma căruia i-au fost amputate picioarele. Este la a doua căsătorie. Din prima căsătorie mai are trei copii. În grija fostei neveste au rămas doi iar al treilea este tot în grija lui. Astfel, Ioan Sporea îmgrijeşte doi dintre cei patru copii pe care ii are, spune serviciul social al Primăriei Prejmer.

Felicitări!

video

Sursa video: Robert Elekes

Citește mai mult

Social

Rata de infectare, o nouă zi de scădere. Județul mai are doar două localități cu incidență mai mare de 3 la mie

Publicat

pe

Incidența îmbolnăvirilor de Covid-19 în județ a coborât la 2,1 cazuri/ 1000 loc. 

Publicitate

În municipiul Brașov, rata de infectare raportată în această dimineață pentru ultimele două săptămâni este de 2,84 cazuri.

Doar două localități din județ rămân cu peste 3 la mie, este vorba despre comuna Beclean și comuna Sânpetru.

 

CITEȘTE ȘI  Ce spune preşedintele Klaus Iohannis despre deschiderea şcolilor
Citește mai mult

Social

A fost identificat un nou simptom COVID-19

Publicat

pe

woman's hand on face

Oamenii de știință au identificat un nou simptom timpuriu al infecției cu noul coronavirus. Este vorba despre durerea de ochi, cu care s-ar fi confruntat mai mulți pacienți, potrivit experților.

Publicitate

Dacă tusea persistentă, febra ori pierderea gustului și a mirosului au fost considerate simptome principale ale infecției cu noul coronavirus încă de la începutul pandemiei, acum, experții au identificat un nou simptom, și anume durerea de ochi, scrie Digi World.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Anglia Ruskin, la care au participat 83 de bolnavi de Covid-19, sensibilitatea la lumină, cunoscută și sub numele de fotofobie, este simptom al infecției cu virusul SARS-CoV-2, potrivit Daily Star.

CITEȘTE ȘI  Colegiul Național Unirea urmează să intre din nou în șantier. La corpul B, unde trebuie făcută scară exterioară de evacuare

Potrivit acestui studiu, sensibilitatea la lumină a fost identificată în rândul a 18 la sută dintre pacienți. De asemenea, 17% au experimentat mâncărime a ochilor și 16% au prezentat dureri.

Până acum, cercetătorii au afirmat că infecția cu virusul SARS CoV-2 poate determina infecții oculare, precum conjunctivită. În plus, Academia Americană de Oftalmologie a arătat că unul din trei pacienți bolnavi de coronavirus au dezvoltat conjunctivită.

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>