Social
Este obligatorie taxa de înmormântare? ÎPS Calinic: ”Nu există taxă de înmormântare”

Deşi mulţi preoţi condiţionează slujba de înmormântare de o aşa numită taxă, ÎPS Calinic susţine că aceasta nu există.
Este sau nu obligatorie taxa de înmormânatare. ÎPS Calinic: “Fiecare oferă, cât poate, după posibilităţi”
Într-un răspuns pe pagina Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Calinic susţine că fiecare dă cât poate, după posibilităţi.
„Doamne, ajută! Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Calinic! Vă rog să-mi spuneți care este taxa pentru înmormântare și altă întrebare, dacă într-o parohie există trei preoți, este obligatoriu să iei pe toți la înmormântare? Vă mulțumesc! Un an nou 2021 binecuvântat! La mulți ani!”, a întrebat o credincioasă.
Răspunsul înalt prelatului a venit imediat.
„Stimată doamnă! Taxă pentru înmormântare, din câte ştiu eu, NU EXISTĂ! Aş putea verifica dacă există vreo Hotărâre a Consiliului Parohial în acest sens, dar nu cunosc parohia. Fiecare oferă, cât poate, după posibilităţi, în ceea ce priveşte anumite servicii săvârşite de preot, căci „vrednic este lucrătorul de plata sa” (Luca 10, 7).
Cât priveşte cea de-a doua întrebare, într-o parohie cu trei preoţi, nu este obligatoriu ca la o înmormântare să participe toţi trei, ci doar preotul care are în atenţie sectorul pe raza căruia se află acea înmormântare. Ceilalţi doi vor putea participa numai dacă vor fi invitaţi. An binecuvântat!”, a spus ÎPS Calinic.
Un preot din Vaslui a lăsat mortul lângă groapă pentru că rudele nu au aveau 1.100 de lei
În urma cu un an și jumătate un preot din județul Vaslui a refuzat complet să înmormânteze un bărbat pentru că familia nu a avut banii necesari pentru a-i achita acestuia tariful cerut. 1.100 de lei era suma pentru care popa din comuna vasluiană Laza s-ar fi deplasat pentru a face cele creștinește pentru omul mort care trebuia dus la groapă.
În plus, i-ar fi obligat pe oameni să cumpere aproape două cutii cu lumânări. Aşa susţin rudele defunctului.
“Am mers să discutăm cu preotul şi să stabilim ce este de făcut creştineşte pentru înmormântare. Aşa am aflat că trebuie să plătim 1.100 de lei. I-am spus că noi nu avem de unde să scoatem atâţia bani, că avem şi alte cheltuieli”, susţinea Gheorghe Spiridon, fiul bărbatului decedat. Reprezentanţii Protoieriei Vaslui s-au sesizat în privința preotului
„Părintele nu a acceptat nicicum. Am vrut să vedem cine-i acest preot neîndurător şi cu inima de piatră. Poate explica preotul cum e posibil să ceri bani, şi nu puţini, pentru înmormântare, ştiind că iei de la gură unor oameni necăjiţi”, a spus o altă rudă.
Revoltaţi, membrii familiei au reclamat situaţia la Protoieria Vaslui, iar cazul a ajuns în atenţia Episcopiei Huşilor. Enoriaşii susţin că i-au transmis preotului faptul că suma este prea mare şi că nu au de unde să o achite, dar în final au plătit banii pentru a-şi putea înmormânta tatăl, conform rânduielilor bisericeşti.
„Este foarte regretabilă situaţia şi vă asigurăm că Episcopia Huşilor tratează cu maximă responsabilitate astfel de cazuri. Preotul respectiv a fost sancţionat şi i s-a pus în vedere să nu mai creeze astfel de situaţi”, a declarat atunci purtătorul de cuvânt al Episcopiei Huşilor, preotul Cosmin Gubernat.

Social
Andreea Moldovan după recomandarea OMS legată de testarea COVID-19: „Testăm mai puțin decât este cazul. Vom crește capacitatea de testare”

Andreea Moldovan, proaspăt secretar de stat de la Ministerul Sănătății, a anunțat joi, 27 ianuarie, faptul că are drept prioritate creșterea capacității de testare în vederea unui management mai eficient al pandemiei de COVID-19. De asemenea, se vor modifica și anumiți parametri pentru stabilirea incidenței.
„Avantajul cel mai mare este că vin din teren, de unde am lucrat în ‘linia I’, spital COVID. M-am lovit cu ceea ce înseamnă pandemia, ceea ce înseamnă COVID și ce impact poate avea. Vin cu empatia celor care au văzut ceea ce înseamnă boala.
În ceea ce privește activitatea la Ministerul Sănătății, încep să văd această luminiță pe care trebuie să o urmez, focusurile principale momentan sunt, pe lângă activitatea de vaccinare, se referă la gestionarea crizei COVID și la ameliorarea indicilor de raportare și creșterea capacității de testare. Ne testăm mai puțin decât e cazul și raportăm mai puțin (…)
Am discutat ferm despre modificarea unor indici de raportare. Care să ne dea o valoare predictivă la ceea ce se întâmplă. Sunt noi indicatori pe care sper să vi-i putem raporta cât mai curând. Dorim și suntem conștienți că este esențial să creștem capacitatea de testare. E nevoie de un număr mai mare de teste, pentru a afla incidența reală (…)”, a declarat Andreea Moldovan.
Inițiativa Andreei Moldovan vine după ce OMS a recomandat statelor o testare cât mai extinsă în timpul pandemiei de COVID-19. România s-a poziționat la coada Europei din acest punct de vedere.
Andreea Moldovan este medic infecționist primar, fost director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov.
Social
Sudenţii de la Transilvania vor ca şi în semestrul doi să facă toate cursurile online

În urmă cu o săptămână Universitatea Transilvania a anunţat că din semestrul doi să se revină la un scenariu hibrid. Mai exact, cursurile se vor desfășura online, iar seminarele, laboratoarele și lucrările practice se vor desfășura fizic, la facultate.
O parte din studenţii universităţii nu sunt de acord cu aceste măsuri şi vor ca şi în semestrul doi toate activităţile să se desfăşoare online. Pentru a fi luaţi în seamă au făcut o petiţie online prin care cer acest lucru şi spun că deşi în Braşov nu mai sunt aşa multe cazuri, pentru siguranţa lor ar fi bine să stea acasă.
În doar 24 de ore de la publicarea petiţiei, aceasta a fost semnată de peste 1.000 de studenţi.
Iată textul petiţiei şi argumentele pe care le aduc studenţii pentru a face în continuare toate activităţile online.
Studenții de la Universitatea Transilvania din Brașov vor ca din semestrul al doilea toate activitățile să se desfășoare online
Această petiție este semnată de către studenți ai Universității Transilvania din Brașov și nu numai, o petiție în care solicităm începerea cursurilor din semestrul al doilea în mediul online.
Suntem de acord cu faptul că numărul de cazuri la mia de locuitori a scăzut, dar asta nu înseamnă că virusul nu mai există. Din contră, virusul SARS-CoV-2 este foarte contagios și este într-o continuă evoluție, o ramură nouă fiind deja descoperită în Anglia, unde școlile au fost închise.
Considerăm că este inadecvat ca, indiferent de situația epidemiologică, indiferent de opinia studenților, Universitatea să adopte un scenariu hibrid deoarece studenții sunt cei care interacționează mai mult cu alte persoane. Ei sunt cei care se întâlnesc în fața corpului, la cămin, în oraș și iau contact cu mai multe persoane decât profesorii. Chiar dacă la studenți virusul nu se manifestă în același fel precum la persoanele mai în vârstă , ei tot sunt purtători și cu toții avem câte o rudă mai în vârstă care s-ar putea îmbolnăvi.
În altă ordine de idei, scenariul hibrid ar fi adecvat pentru facultățile de inginerie și de medicină, unde laboratoarele și practica sunt esențiale. Dar pentru facultățile umaniste, orice materie poate fi ușor predată și in mediul online, la seminar, unde domnii profesori ne predau iar apoi ne sunt postate cursurile pentru a aprofunda informația primită.
Pe de altă parte este vorba și despre studenții care nu își permit să stea în chirie, având în vedere că acum nu se mai găsește nici măcar o garsonieră sub 300 de euro, iar căminele sunt deja ocupate. Singura soluție ar fi să facă naveta, și asta doar pentru două ore de seminar, iar apoi să stea prin gară sau undeva unde este căldură ca să intre la cursuri de pe telefon sau laptop, fiindcă nu este nici măcar un local care să fie deschis și pe interior.
Solicităm, din nou, în mod insistent reluarea cursurilor în mediul online sau măcar realizarea unui sondaj dedicat studenților, așa cum au făcut și multe alte universități din țară, în care să se voteze modul în care să se înceapă semestrul al doilea.
Social
VIDEO / Un exemplu pentru toţi! Ioan Sporea, exemplul că totul se poate face cu voinţă. În timp de unii nici măcar nu îşi dau zăpada de pe maşini, omul iese să deszăpezească trotuarul în scaun rulant

Ninsorile au dat mari bătăi de cap în această noapte în tot judeţul Braşov. Stratul de zăpadă a ajuns în doar câteva ore la mai bine de 20 de centimetri în anumite locuri, asta însă nu a împiedicat oamenii să iasă din case pentru a-şi face treburile gospodăresti.
Chiar dacă puţini sunt cei care au ieşit să îşi deszăpezească trotuarul din faţa porţilor, nu asta putem spune de un bărbat din Prejmer, care chiar dacă are dizabilităţi locomotorii a ieşit din se dimineaţă, în scaunul rulant şi cu lopata în mână să deszăpezească drumul.
Ioan Sporea este numele bărbatului, şi spune că faptul că trebuie să stea mereu într-un scaun rulant nu îl împedică să se gospodărească singur.
Bărbatul are 47 de ani, iar la 14 ani a avut un accident de tren în urma căruia i-au fost amputate picioarele. Este la a doua căsătorie. Din prima căsătorie mai are trei copii. În grija fostei neveste au rămas doi iar al treilea este tot în grija lui. Astfel, Ioan Sporea îmgrijeşte doi dintre cei patru copii pe care ii are, spune serviciul social al Primăriei Prejmer.
Felicitări!

Sursa video: Robert Elekes
-
Economicacum o zi
Un nou magazin de bricolaj apare în Brașov după ce listarea companiei a debutat cu un record pe Bursa de Valori București
-
Evenimentacum o zi
S-a răsturnat cu mașina. Șoferul era sub influența alcoolului
-
Fapt diversacum 2 zile
Loredana a petrecut în weekend în Poiana Braşov. Cântăreaţa a întreţinut atmosfera şi a dansat pe mese
-
Evenimentacum 4 zile
VIDEO / Schi extrem la Predeal. Un turist a schiat cu un urs care alerga pe urmele lui
-
Fapt diversacum 24 de ore
FOTO / A început vaccinarea militarilor braşoveni care au ieşit la pensie
-
Socialacum o zi
ÎCCJ: Cei care au conturi false pe Facebook riscă închisoarea
-
Evenimentacum 23 de ore
Organizatorii expediţiei în care Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi şi-au pierdut viaţa sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă. După aproape 4 ani procurorii au încheiat urmărirea penală
-
Economicacum 9 ore
În pofida criziei, olandezii de la Rubitech caută 112 oameni pentru centrul de producţie din Prejmer, județul Brașov