fbpx
Connect with us

Economic

De ce câștigăm dacă investim în imobiliare în această perioadă?

Publicat

pe

Ciprian Sin, Inginer constructor din Braşov, cu experienţă atât ca şef de şantier, cât şi ca inginer proiectant, implicat în peste 200 de proiecte realizate în România, Germania, Canada şi Statele Unite

Suntem încă în plină criză din cauza Coronavirus, însă dintotdeuna, ceea ce unii au numit criză, alții au numit oportunitate. În perioadele de criză, mai mereu au avut de câștigat cei care au investit în imobiliare.

Publicitate

De ce?

Discount-uri, sunt oferite de mai mulți dezvoltatori în această perioadă, din cauza cererii mai reduse. Marii dezvoltatori imobiliari, își construiesc de cele mai multe ori blocurile de locuințe din banii oamenilor dați ca avans, sau a acelora care achită integral un apartament chiar în faza de proiect a blocului, până la finalizarea apartamentului trecând uneori chiar și mai mult de un an. Ori în această perioadă mulți oameni s-au oprit din a mai investi, din cauza că nu cunosc ce le va aduce ziua de mâine. Dezvoltatorii imobiliari având nevoie de bani pentru a continua lucrările la imobilele care sunt în plin proces de realizare, pentru a-și plăti zecile de angajați, sunt dispuși să ofere discounturi în funcție de nivelul de avans care poate fi atins în antecontract.

CITEȘTE ȘI  Rata de infectare din Brașov rămâne sub 3 la mie și după weekend. În continuare doar 3 localități din județ trec de limita "scenariului roșu"

Trendul este unul ascendent, de mai bine de 5 ani, chiar și pe timpul acestei pandemii.  Conform indicelui imobliare.ro din fotografie prețurile la apartamentele din Brașov au crescut în luna aprilie comparativ cu luna martie cu 1,8% (21€/mp), iar față de luna aprilie a anului trecut cu 9,1% (102€/mp). Creșterile sub 10% anual sunt ceva normal, această creștere fiind totuși una lentă, chiar mai lentă decât creșterea salariilor din ultimii ani.

Prețurile apartamentelor sunt exprimate in Euro, astfel acestea nu sunt afectate de inflația din România. În ultimii ani moneda Euro a continuat să se aprecieze față de RON, cu aproximativ 2% pe an (atât este și dobânda medie la depozitele bancare din Romania).

CITEȘTE ȘI  Ministerul Educaţiei: Se micşorează numărul elevilor în clasele de început de ciclu în învăţământul liceal

Inflația, poate crește substanțial prețul apartamentelor pe termen mediu. După cum am văzut deja în Statele Unite, investitorii plasează sume mari de bani în această perioadă în proprietăți imobiliare, datorită trilioanelor de dolari anunțați de președintele Donald Trump. Această plasare de bani se va realiza și în România, cu bani anunțați de Banca Central Europeană și Comisia Europeană, astfel că probabilitatea ca inflația să crească este destul de mare.

Dobânda extrem de mică. BNR a redus dobânda de politică monetară de la 2,5% la 2%, începând cu data de 23 martie 2020. Băncile și-au păstrat marjele, astfel că împrumuturile pentru achiziția unei locuințe se fac la dobânzi mai mici.

Piața imobiliarelor este una neprofesionistă. Un investitor capabil, cu mai multe cunoștințe despre piață, despre oportunități, care are o strategie bine pusă la punct, mai ales unul care și deține resurse financiare mai consistente are numai de caștigat pe piața din România, în această perioadă. Din păcate la noi în țară, foarte mulți se gândesc că și ei pot caștiga la fel de ușor ca și ceilalți, că iși pot cumpara încă un apartament pe care să îl plaseze în chirie și astfel să aibă un venit suplimentar, însă tot de la ei pleacă de multe ori și întrebarea „cât este maximul la care mă încadrez?”, sau „trebuie să fac niște bani în plus, că nu mă mai descurc”. Apelând astfel la un credit pe care cei mai mulți nu și-l permit, sau nu și-l vor permite, peste câțiva ani.

CITEȘTE ȘI  Braşoveanul Gabi Tamaş, aproape de o revenire de senzaţie în Liga 1, la 37 de ani

În mod firesc nu toate ofertele sunt bune, nu toate apartamentele aduc profit, nu toate zonele vor crește. Există și dezavantaje ale pieței imobiliare, faptul că trăim într-o țară cu natalitate scăzută și cu un grad de emigrație puternic, astfel că randamentul unei investiții în imobiliare este supus riscurilor. Cheia este să știm să ne alegem riscurile, pe care suntem capabili să le facem, astfel încât procentul din investiția pe care o facem, care se întoarce la noi să fie cât mai mare.

Publicitate
Comentează

Economic

Creşteri de taxe, la serviciile din subordinea Consiliului Judeţean Braşov

Publicat

pe

Mai multe structuri administrative aflate în subordinea Consiliului Judeţean Braşov propun majorări de taxe, în tip ce altele au propus ca valoarea unor taxe şi tarife să fie menţinute la nivelul celor percepute în anul 2020. Conform unui proiect de hotărâre, ar urma să crească unele taxe speciale percepute de Direcţia judeţeană de evidenţa persoanelor, dar şi de Serviciul de protecţie a plantelor, în tip ce taxele de intrare la muzeele Consiliului Judeţean şi alte taxe, precum cea de percepută de Serviciu de autorizaţii şi disciplină în construcţii a ura să rămână la nivelul celor de anul trecut.

Publicitate

 

Direcţia Judeţeană Comunitară de Evidenţă a Persoanelor Braşov a propus „actualizarea tarifelor”  speciale pentru activităţile de stare civilă, care ar urma să crească.

CITEȘTE ȘI  În pofida crizei, producătorul brașovean de apă minerală naturală Apemin Zizin mizează pe o creştere de 5% a afacerilor

În vreme ce taxele pentru eliberarea cărţilor de identitate rămân neschimbate, taxele speciale pentru activităţile de stare civilă cresc, conform propunerii, cu câţiva lei. Astfel, taxa pentru avizarea transcrierii în registrele de stare civilă a actelor de stare civilă ale cetăţenilor români întocmite de autorităţile străine ar urma să crească de la 160 la 164 de lei, dacă avizarea se face în 30 de zile şi de la 320 la 329 de lei dacă se face în regim de urgenţă, în trei zile lucrătoare. Şi taxa de schimbare a numelui sau prenumelui pe cale administrativă ar urma să crească de la 215 la 221 de lei.

CITEȘTE ȘI  VIDEO / Ministrul Transporturilor: Este posibil ca autostrada Brașov - Ploiești să fie gata până în 2030

Serviciul Public Judeţean de Protecţie a Plantelor a propus şi el majorarea tarifelor pentru lucrările de prestări servicii şi pentru închirierea utilajelor agricole. Astfel, închirierea uni tractor de la serviciul aflat în subordinea CJ Braşov ar costa 384 de lei pe lună, faţă de 378 de lei tariful perceput anul trecut, propunerea de majorare fiind justificată prin modificarea preţurilor carburanţilor.

De asemenea, ar urma să fir indexate şi majorate valorile impozabile la clădiri, taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor reglementate de articolul 474 din Codul Fiscal.

Conform proiectului publicat de CJ Braşov, Direcţia Arhitect Şef – serviciul autorizaţii, avize şi disciplină în construcţii propune menţinerea cuantumului taxelor şi tarifelor pentru anul 2021 la nivelul celor practicate în anul 2020.

CITEȘTE ȘI  Despăgubiri RCA mai rapide, dar poliţă mai scumpă. Ce schimbări pregătește ASF

De asemenea, ar urma să rămână neschimbate şi taxele şi tarifele percepute de Direcţia Drumuri Judeţene şi Servicii Publice – Serviciul de Gestionare, urmărire, decontare contracte şi Serviciul lucrări de întreţinere şi investiţii pe drumurile Judeţene – Autoritatea de Transport judeţean persoane, precum şi cele percepute de Biblioteca Judeţean „George Bariţiu” şi Centrul Cultural „Reduta”.

Taxele percepute pentru vizitarea muzeelor aflate în subordinea Consiliului Judeţean Braşov – Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, Muzeul de Artă Braşov, Muzeul de Etnografie Braşov şi Muzeul „Casa Mureşenilor” Braşov, cu structurile acestora –  rămân aceleaşi de anul trecut.

Citește mai mult

Economic

Sunt achetate furturile de energie electrică pentru minarea de criptomonede. Parte din pierderi sunt suportate de consumatori, se anunță controale extinse

Publicat

pe

Ca urmare a anchetelor Poliției referitoare la sustrageri de energie electrică dintr-o zonă de distribuție a Electrica, suspiciunile de acum sunt că energia era furată de fapt pentru minarea de criptomonede.  O parte din furturi ar fi suportare direct de consumatori, prin consumul propriu tehnologic al rețelei, pe care îl plătesc în facturi consumatorii corecți. Pe lângă ce a comunicat Poliția, ar fi în derulare mai multe anchete care vizează suspiciuni de același fel, în condițiile în care practica nu ar fi singulara. 

Publicitate

Săptămâna trecută, Direcția Generală Anticorupție din Ministerul de Interne emitea un comunicat cu titlul “Percheziții pentru probarea unor infracțiuni de corupție în legătură cu furt de energie electrică”:

“Astăzi, 18 ianuarie 2021, polițiști anticorupție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Prahova, cu sprijinul Serviciului Anchete, Serviciului Județean Anticorupție Buzău și Serviciului Județean Anticorupție Dâmbovița, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, pun în executare zece mandate de percheziție domiciliară (cinci mandate la sediul sau punctul de lucru al unor societăți comerciale și alte cinci la domiciliile suspecților), precum și cinci mandate de aducere emise pe numele a doi suspecți funcționari publici și alte trei persoane fără calitate specială.

CITEȘTE ȘI  FOTO / Pentru prima dată în pandemie pe un stadion din România suporterii vor asista la meci. Tribunele stadionului din Sfântu Gheorghe sunt pline de oameni de zăpadă

În cauză se efectuează cercetări față de cei cinci suspecți, pentru săvârșirea mai multor  infracțiuni, respectiv de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită, dare de mită, trafic de influență, furt de energie electrică, modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice, executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, favorizarea făptuitorului, omisiunea sesizării și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”.

Cam cum se întâmplau lucrurile, ne arată comunicatul Poliției:

“Unul dintre suspecți, deținător al mai multor spații industriale și rezidențiale, punea la dispoziție spații unde urmau a fi desfășurate activități puternic consumatoare de energie electrică, respectiv instalații clandestine de branșare la energie electrică. Aceste instalații erau puse în manoperă și protejate de cei doi suspecți funcționari publici.

Un alt suspect se ocupa, în principal, de identificarea de potențiali clienți ce aveau nevoie de energie electrică de mare putere fără a fi contorizată. Prin prisma relației cu unul dintre suspecții funcționari publici, acesta se ocupa de obținerea avizelor necesare punerii în funcțiune a instalațiilor, modificării de putere și punerea în manoperă a branșamentelor.

Cel de-al doilea suspect funcționar public se ocupa efectiv de realizarea branșamentelor clandestine și avea rolul de a remite sume de bani angajaților societății de distribuție cu putere de decizie”.

CITEȘTE ȘI  Tragedie în Bucegi. Un cunoscut ghid montan a murit în brațele colegilor

În aceeași zi, Electrica, societate care se ocupă de distribuția de energie electrică în zonă, dădea și ea un comunicat, la puțin timp după comunicatul Poliției:

“Electrica aplică o politică de toleranţă zero în ceea ce priveşte astfel de practici și asigură toate părțile interesate că, în absolut toate situaţiile de acest fel, societățile din cadrul Grupului Electrica cooperează deplin şi transparent cu autorităţile, prin punerea la dispoziție cu celeritate a documentelor şi informaţiilor necesare, inclusiv a rezultatelor anchetelor interne desfăşurate în ultima perioadă”. Electrica consideră că este atât în interesul consumatorilor, cât şi al companiei, ca astfel de practici să fie descoperite, dovedite şi pedepsite conform legilor în vigoare, mai spunea compania. Mai multe detalii nu au fost date, pe motiv că ancheta este în curs.

Furturi de electricitate au mai fost și probabil se vor mai descoperi în România, însă o sintagmă din comunicatul Poliției a ridicat semne de întrebare. Și anume “activități puternic consumatoare de energie electrică, respectiv instalații clandestine de branșare la energie electrică”, sintagmă care ridică evident niște semne de întrebare.

Mai mult, conform e-nergia.ro ar fi vorba de fapt despre suspiciunea de furt de energie electrică pentru minarea de criptomonede. Sistemul funcționa destul de simplu, cel puțin potrivit sursei citate: în anumite imobile (unele abandonate) s-ar fi instalat mai multe calculatoare de putere mare care, beneficiind și de concursul interesat al unor oameni din compania de distribuție, erau branșate apoi la rețeaua electrică, evident ilegal, fără documentații și contracte. Energia sustrasă din rețea era folosită de computere exact pentru minarea de criptomonede.

CITEȘTE ȘI  Un studiu al specialiștilor în infecțioase de la Timișoara arată că imunizarea în masă e departe de a se produce

Există evident un impact pentru consumatori, asta dacă, normal, furturile vor fi și dovedite și nu vorbim doar despre suspiciuni. Fiecare distribuitor de electricitate are recunoscut în tarifele de distribuție un procent de pierderi, iar aceste pierderi, parțial recunoscute de ANRE, sunt plătite de toți consumatorii în facturi. Este vorba despre consumul propriu tehnologic (CPT), care are două componente: tehnic și comercial – în ultim caz vorbim, exact, despre furturi.

Conform sursei citate, firma de distribuție a depistat că ar fi vorba despre nereguli ca urmare a unor consumuri anormal de mari de electricitate în anumite zone. Mai mult, potrivit acestora, ceea ce s-a relatat în comunicatul Poliției ar fi doar începutul, iar alte anchete sunt în desfășurare, mai ales în zona de distribuție Muntenia Nord a Electrica.

Citește mai mult

Economic

Soțul Cristinei Rus, Dragoș Bîlteanu, se apucă de construit în Brașov. A renunțat la un proiect uriaș în București iar numele l-a atribuit proiectului din Brașov

Publicat

pe

Omul de afaceri bucureștean Liviu Tudor, care deţine bi­ro­­urile West Gate din zo­na Preciziei din cartierul Mili­tari şi Novo Park din Pi­­­pe­­ra, a cumpărat plat­for­ma fostei fabrici de saltele Vic­to­ria de la omul de afaceri Dragoş Bîltea­nu, cunoscut în lumea mondenă pentru căsnicia cu cântăreaţa Cristina Rus, care avea în plan să construiască acolo un proiect rezidenţial, potrivit datelor din piaţa imobiliară, scrie Ziarul Financiar.

Publicitate

Achiziţia terenului de 6,3 hectare a fost realizată pentru extinderea West Gate Business District, potrivit surselor citate.  Omul de afaceri Dragoş Bîlteanu, prin H4L Development, anunţa în primvara anului 2018 că intenţiona să demareze în acel an proiectul proiectul rezidenţial West Garden de pe bule­var­dul Iuliu Maniu din Capitală. Ansamblul rezidenţial era proiectat pentru un total de 40 de blocuri cu peste 1.700 de apartamente şi 1.800 de locuri de parcare, toate subterane. Investiţia anunţată era de de 30 mil. euro în prima fază.  În prezent H4L Development are anunţate şase proiecte rezidenţiale, iar numele de West Garden a fost acum atribuit proiectului din Braşov.

CITEȘTE ȘI  FOTO / Pentru prima dată în pandemie pe un stadion din România suporterii vor asista la meci. Tribunele stadionului din Sfântu Gheorghe sunt pline de oameni de zăpadă

Bîlteanu a cumpărat terenul fostei fabrici Vinalcool din centrul Brașovului. În acest caz, vrea să construiască un bloc cu 60 de apartamente. Tot în Brașov, în apropierea Institutului de Cercetare Dezvoltare al Universității Transilvania din vestul orașului, el plănuiește dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu 800 de apartamente.

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>